Sök
  • Nella Lisserow

Är du trött på att ha söndagsångest?

Uppdaterat: 19 feb. 2020

När jag var anställd var söndagsångesten ett faktum. Eller det var snarare min specialitet. Som en trygg snuttefilt. Jag insåg dock att jag inte var ensam. Det finns flera olika anledningar till att vi får söndagsångest. Det jag har hört och upplevt själv är dessa:


  • "Jag får ångest av att helgen är slut, och då är allt det roliga slut. Tillbaka till jobbet och stressen".

  • "Jag har ångest, är bakis och ensam"

  • "Jag har ångest eftersom jag måste göra x och y i veckan på jobbet. Min chef har varit på mig"

  • "Jag har ångest eftersom jag tycker att kollega x är taskig"

  • "Jag har ångest för att jag känner mig så stressad på jobbet, det är mycket att göra nu. Jag är trött".


Den som sticker ut mest för mig är exempel ett. Den säger rätt så mycket om hur vi lever våra liv. Men det säger också mycket om hur samhället och arbetslivet ser ut. Det är något som är tokigt här. Vi använder ofta ångest som uttryck, men vad betyder egentligen ångest? Enligt 1177 är ångest en känsla av oro eller rädsla i kroppen.


Det sitter alltså människor varje söndag och känner oro eller rädsla inför att en ny vecka ska ta fart.

Hur galet är inte det? Tyvärr är det något som en del bara accepterar, vissa kanske aldrig upplever det och en del gör det bara ibland.

Ett stort problem till söndagsångest är att vi lätt ser det som att helg = roligt. Veckodagar = jobb, stress och tidiga morgnar. En viktig fråga att ställa sig då är "vad gör jag för att mitt liv ska vara meningsfullt även på vardagar?". Är du stressad kanske du behöver planera in mer tid för vila och återhämtning, ta ett bad, läsa en bok, promenera eller ta en fika med en vän. Men också se över din jobbsituation och ditt livspussel. Allt hänger ju för det mesta ihop. Det är jobbet, barn som ska hämtas, vänner som ska ringas, mat som ska lagas mm.


Prioriterar du saker som får dig att må bra, ger energi och återhämtning? Sker ditt sociala liv bara på helger? Då kan det också lätt bli en enformig vardag. Kanske är det dags att signa upp dig på den där danskursen du alltid velat pröva, eller börja spela volleyball med ett gäng vänner. Här är det egentligen bara din egen fantasi som sätter stopp. Skriv en lista på saker du vill göra!


"Men jag hinner inte det" säger en del då. Testa byt ut det till "Jag prioriterar inte det". Hur landar det i dig?


Jag gick en effektivitetskurs en gång i tiden när jag jobbade för Microsoft. Ett tips jag har tagit med mig där är att skriva in allt i din kalender. Alltså blocka av tid för att maila, specifika arbetsuppgifter, träning, fritidsintressen, sociala aktiviteter med mera. Skriver vi in det i kalendern är det större chans att det faktiskt blir av. Exempelvis skulle jag kunna skriva in "Söndag, 14.30 meditera". Jag frigjorde plötsligt massor av tid de dagarna jag följde schemat. Jag mailade ostört, började inte på tre arbetsuppgifter samtidigt utan tog en sak i taget.
En klok vän sa till mig att söndagar är ju som vilken annan dag som helst. Det ligger mycket i det. Hur väljer du att spendera dina söndagar? Vad skulle du vilja lägga din tid på? Hur vill du må?


Söndagsångesten kan ju ofta bero på din arbetssituation. Vill du utforska det och råda bot på söndagsångesten? Läs mer om coaching här.

124 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla