Sök
  • Nella Lisserow

Vilken planeringstyp är du?Många jag coachat pratar om tiden, hur svårt det är att hinna med allt de vill göra. Det finns inte tid för träning, personlig utveckling, att starta företag, träffa vänner eller att ta hand om sig själv. Ibland gör vi försök, planerar upp tid för olika saker och hamnar i fallgropar där schemat inte går ihop. Det kan vara både frustrerande, jobbigt, stressigt och ge en känsla av hopplöshet och besvikelse över sig själv.


Känner du igen dig i någona av dessa typer?


Effektivitetsekorren

Alla aktiviteter som arbete, träning och sociala events skrivs upp i kalendern. Du är en tidspessimist som räknar med att många uppgifter tar längre tid än vad de faktiskt gör. Du kommer alltid i tid och är oftast den som är först på plats av dina vänner eller till mötet. Efter att ha checkat av allting på en dag känner du dig nöjd, men har ändå lite svårt att slappna av. Saker ska göras hela tiden! Det finns alltid något som behöver ordnas.


Detta gör att du ibland har svårt att slappna av, och får dåligt samvete om du inte har varit väldigt effektiv under en dag.


Min utmaning till dig: Testa ta en paus från alla måsten, ge dig ut på en promenad. Sätt dig och läs 30 minuter, eller slå på ett avsnitt av din favoritserie om du har möjlighet. Reflektera sedan över det, hur känns det här? Kom det dåliga samvetet krypandes? Precis som alla andra förtjänar du att vila och återhämta dig. Här är det viktiga att fråga sig VARFÖR du får dåligt samvete av att ro om dig själv och vila?Ivriga ponnyn Ponnysar är små, men väldigt starka och envisa trots sin storlek. Du vill gärna göra ALLT på en dag. Du planerar in alldeles för många uppgifter på en dag men har svårt att beräkna tidsåtkomsten till detta. En klassisk tidsoptimist, det mesta tar ju bara 10 minuter! Du är ivrig att börja arbeta men ska bara dricka klart kaffet, vika lite tvätt eller svara på något sms, och där har tiden redan börjat rinna iväg. Tyvärr räknade du inte med att det skulle ta 4 timmar istället för 2 att klippa den där filmen. Du kanske blev klar med att klippa filmen under dagen men känner dig ändå besviken när du är färdig då du även planerat att skicka iväg fler mail och bli klar med en presentation. Du trillar lätt in i ett hål där du börjar klanka ner på dig själv för att du inte lyckades åstakomma alla 210 orimliga uppgifter på en dag.


Min utmaning till dig: Planera in en uppgift/mål om dagen. Påminn dig om att saker oftast tar lite längre tid än vad du tänkt dig. Sänk ribban och ge dig själv ett tydligt och möjligt mål. Hur känns det här?


Övertänkande haren

Du har massor av idéer, drömmar och mål som ska genomföras. Du vet vad du vill göra, du tänker, analyserar, funderar och researchar. Du läser på, grottar dig i all information som finns. Det är viktigt att det här blir bra! Du ska sätta igång, du måste bara läsa lite mer om hur det där med att plantera en egen trädgård egentligen fungerar, eller jämföra vilken produkt som egentligen är bäst. Du ska sätta igång, du ska bara...ja, vadå? Du kommer aldrig till skott och får helt enkelt stressa ihop den där uppgiften du hade inför deadline. Eller så blir det helt enkelt ingenting gjort då rädslan sätter stopp för dig eftersom det du vill genomföra kanske inte blir så bra som du önskar, och då kan ju (ve och fasa) misslyckas! Du fastnar helt enkelt i ditt huvud och har svårt för att sätta igång.


Min utmaning till dig: Sluta tänk, bara gör! "Enklare sagt än gjort", tänker du kanske. Ibland måste du bara blunda och hoppa. Att tänka dig fram till dina eventuella uppgifter, framgångar och mål har hittills inte tagit dig så långt som du har önskat. Så det är dags att byta strategi. Börja göra det där du drömmer om och våga testa. Reflektera efteråt om det verkligen var så illa. Var det ett misslyckande? Vem bestämmer det? Har du lärt dig något nytt? Kanske är du modigare än vad du tror?Känner du igen dig i någon av typerna ovan? Kanske är du lite av varje, eller olika beroende på dag och uppgift. Välj den utmaningen som passar dig bäst.

161 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla